Samtidig som mobilbruken bare øker, blir kostnadene ved å bruke mobil stadig billigere.
I forbindelse med sommerferien er det likevel mange nordmenn som vi få en langt høyere mobilregning enn de regnet med.
Kanskje har du brukt 4G-nettet fra mobilen på pcen på hytta til hjemmekontoret – før du oppdager at du på langt nær hadde stor nok datakvote til dette. Kanskje var du på ferie i USA, kun for å oppdage at mobilabonnementet ditt kun har fri roaming i land innenfor EØS.
For mange er det på tide å finne seg et nytt mobilabonnement.
Det finnes en jungel av ulike mobilabonnement der ute Det kan være vanskelig å orientere seg i denne jungelen av mobilabonnementer, men det er faktisk mye enklere enn du kanskje tror å bytte mobilabonnement.
Her får du noen gode tips som du bør tenke på når du skal bytte mobilabonnement.
1. Velg riktig mobilabonnement
Husk at det du faktisk betaler for i et mobilabonnement er datatrafikken. Denne måles i antall gigabyte (GB) per måned. I 2018 har du normalt nesten alltid tilgang til fri tale, SMS og MMS i de fleste mobilabonnement. Det er derfor hva som er inkludert av mobildata som er viktig å tenke over.
Husk at det billigste ikke alltid er det beste. Det viktigste er at du undersøker hva som faktisk er inkludert i prisen bør du bestemmer seg for hvilket abonnement du skal velge.
Det er også viktig at du finner et mobilabonnement som passer ditt bruk. Dersom du er mye på reisefot, vil du kanskje ønske et abonnement som tilbyr fri roaming også utenfor EØS. Dersom du ringer mye til spesialnummer, bør du finne en leverandør som har billige priser på dette.
En annen ting er at dekningen varierer fra abonnement til abonnement. Det er viktig at du velger en leverandør som har god dekning der du bor.
2. Husk å si opp det gamle mobilabonnementet ditt i tide
Når du har funnet et mobilabonnement er det på tide å si opp ditt gamle abonnement. En del har en bindingstid på sitt gamle abonnement. Har du bindingstid må du vente til bindingstiden går ut før du kan bytte abonnement. Det er også ofte mulig å kjøpe seg ut av bindingstiden, men dette lønner seg sjelden rent økonomisk.
Det er også varierende hvor lang oppsigelsestid de ulike leverandørene har. Noen gir deg muligheten til å si opp med umiddelbar virkning, mens andre har en måneds oppsigelsestid.
Det er viktig at du sier opp mobilabonnementet ditt i tide, slik at du slipper å betale dobbel månedsavgift i en periode.
3. Hvilke tilleggstjenester trenger du?
Det er ikke lenger sånn at et mobilabonnement kun inneholder ringetid, sms og mobildata. Mange abonnement inneholder diverse tilleggstjenester, som f.eks. gratis skylagring, gratis Spotify-abonnement og ulike forsikringer.
Når du sier opp ditt gamle abonnement, vil disse tjenestene ikke lenger være gratis dersom du trenger dem videre. Dette er ting du bør tenke over før du bestemmer seg for om du skal skifte abonnement. Vår tips er å ikke blir for avhengig av slike tilleggstjenester som er inkludert i abonnementet. Ofte er det langt mer gunstig for deg å heller betale for dette selv, og finne et billig abonnement.
4. Følg med på forbruket på det nye abonnementet ditt
Forhåpentligvis har du hatt god oversikt over mobilforbruket ditt før du skiftet abonnement. Det er imidlertid lurt å følge med på forbruket ditt også etter at du har skiftet abonnement. Da er det enklere for deg å se om du faktisk valgte riktig abonnement, eller om du bør vurdere å bytte til en større pakke eller en annen leverandør.